Chcesz wziąć udział w loterii wizowej? Masz niewiele czasu!

5 listopada w południe upływa termin składania zgłoszeń do udziały w loterii wizowej 2013. Po raz pierwszy od 2006 roku aplikacje składać mogli także Polacy. Ci, którzy jeszcze tego nie zrobili mają bardzo niewiele czasu. Formularz wypełnić można na stronie internetowej Departamentu Stanu.

fot. Zgłoszenia do loterii wizowej składać można od 4 października do 5 listopada 2011

Przyjmowanie zgłoszeń rozpoczęło się 4 października i potrwa do soboty 5 listopada, do godziny 12.00 w południe. Aplikacje składać można TUTAJ.

Warunki uczestnictwa w DV Lottery nie są wygórowane. Osoba ubiegająca się o wizę DV musi posiadać pełne wykształcenie średnie lub jego odpowiednik (pomyślne ukończenie dwunastoletniego programu nauczania szkoły podstawowej i średniej); lub dwuletnie doświadczenie zawodowe w ciągu ostatnich pięciu lat, w zawodzie, do wykonywania którego niezbędne są co najmniej dwa lata szkolenia bądź doświadczenia zawodowego.

Każda osoba może złożyć wyłącznie jedną aplikację. W przypadku kilku zgłoszeń od tej same osoby, wszystkie zostaną anulowane, a aplikant zostanie wykluczony z losowania. Zgłoszenia mogą natomiast osobno wysyłać małżonkowie, co zwiększa ich szanse w losowaniu.  Samo wypełnienie aplikacji jest bezpłatne.

Bardzo ważne jest aby zachować numer potwierdzenia jej złożenia, który pokazuje się na ekarnie po zakończeniu wypełnianie formularza. Jeżeli zgłoszenie składane jest za pośrednictwem innej osoby, aplikant powinien poprosić o przekazanie mu tego numeru.

Każdego roku do udziału w losowaniu „zielonych kart” zgłaszają się miliony cudzoziemców, którzy chcą osiedlić się w USA. W ubiegłej edycji było to ponad 15 milionów osób. Spośród nich losowanych jest 50 tys. szczęśliwców, którzy przechodzą do kolejnego etapu i poddawani są bardziej szczegółowym procedurom. Dopiero po pomyslnym zakończeniu tego procesu dostają oni status rezydenta Stanów Zjdenozconych. Do USA mogą zabrać ze sobą swoje rodziny.

Po raz pierwszy od pięciu lat w losowaniu moga brać udział Polacy. Czeka na nich w sumie okolo 3,5 tys. „zielonych kart”.

Udział w loterii i złożenie aplikacji wiąże się z pewnymi konsekwencjami, o których warto pomyśleć jeszcze przed wypełnieniem aplikacji.  W przyszłości może to bowiem utrudnić uzyskanie wizy turystycznej, a w przypadku osób przebywających w USA nielegalnie, doprowadzić nawet do deportacji.  Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ.

Wszystkim, którzy zdecydują się na udział w loterii życzymy powodzenia!

Zobacz także: INSTRUKCJE W JĘZYKU POLSKIM

mp

 

 

 

Categories: Polecamy, Porady, Wydarzenia

Comments

  1. klim z chicago
    klim z chicago 4 listopada, 2011, 18:57

    ja juz zlozylem 2 dni temu, prosze was modlcie sie abym zostal wylosowany.

    Reply this comment
  2. krzys
    krzys 4 listopada, 2011, 19:33

    W twojej sytuacji moze ci to tylko zaszkodzic.

    Reply this comment
  3. Charlie_Charlie
    Charlie_Charlie 4 listopada, 2011, 21:00

    klimek mimo ze jestes wyznawca pani lusienki trzymam za ciebie kciuki

    Reply this comment
  4. jas fasola
    jas fasola 4 listopada, 2011, 21:17

    nie przepadam za Toba Klimek ale saie pomodle za Ciebie,chociaz blizej mi do piekla jak do nieba.Zycze Ci wylosowania zielonej karty.)))

    Reply this comment
  5. Marcel
    Marcel 5 listopada, 2011, 10:08

    Orientuje się ktoś jakie są w przybliżeniu przyszłe koszty związane z dalszymi procedurami oraz z przyszłym wyjazdem (nie licząc kosztów biletów lotniczych.

    Reply this comment
    • krolik
      krolik 5 listopada, 2011, 10:28

      Biedny nigdzie nie emigruje, nawet w ramach zmiany wioski na wioske, czy miasta na miasto….Musisz miec mozliwosci…. Nostramus jak ksiegi swe targowal, tez mial mozliwosci….

      Reply this comment
    • 11
      11 5 listopada, 2011, 11:43

      sama wiza to 819 dol us od osoby,czy to dziecko male czy tez dorosly,do tego badania medyczne,podroz do Warszawy a potem oplata za dhl.

      Reply this comment
      • Marcel
        Marcel 5 listopada, 2011, 14:31

        Dzięki bardzo. Mam jeszcze pytanie odnośnie samej wizy – czy jest ona bezterminowa tzn. czy jeżeli dostanę ją w 2013 to czy mogę wylecieć do Stanów w bliżej nieokreślonej przyszłości?

        Reply this comment
        • 11
          11 6 listopada, 2011, 13:56

          masz 6 miesiecy na wjazd na teren USA..nie da sie tego przedluzyc .

          Reply this comment
          • 11
            11 6 listopada, 2011, 13:59

            wize mozesz otrzymac po 1 pazdziernika 2012 i wtedy masz 6 miesiecy na wjazd na teren USA.od 1 pazdziernika sa rozmowy .

  6. ali baba :)
    ali baba :) 5 listopada, 2011, 15:07

    …terminy wszedzie obowiazuja….nikt nie jest Penelopa 🙂

    Reply this comment
  7. maxi
    maxi 6 listopada, 2011, 11:40

    opłaty za badania są jednak spore, doliczyc do tego podroz na te badania 🙁 Po otrzymaniu papierow masz okresleny termin na stawienie sie w USA, bo to tutaj jesli dobrze mi wiadomo otrzymuje sie „zielona karte” w Polsce dostaniesz tylko do paszportu specjalna wize emigracyjna.
    powodzenia

    Reply this comment
  8. ali baba :)
    ali baba :) 6 listopada, 2011, 12:00

    kiedys zielona karta byla dozywotnia teraz nie…tez by nie stracic musisz bywac z zielona co pol roku w kraju jej nabycia….

    Reply this comment
  9. krzys
    krzys 6 listopada, 2011, 13:06

    Zastanawiam sie do czego potrzebna jest zielona karta komus, kto na stale mieszka w Polsce i narezka, ze musi tu przyjezdzac co jakis czas, aby jej nie stracic. Przepisy imigracyjne naprawde wymagaja glebokiej reformy.

    Reply this comment
    • klim z chicago
      klim z chicago 6 listopada, 2011, 13:34

      no wlasnie, mogliby mi ja dac, mnie i tak do Polski nie ciagnie, bo co ja mialbym tam robic, a i ludzie ktorzy nia rzadza mi sie nie podobaja.

      Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*